Трегалоза утримує біля себе воду. Це дає можливість використовувати її у фармацевтичній промисловості, в косметології, у виробництві харчових продуктів. Це – цукор, без запаху, що складається з білих або майже білих кристалів.
Природні джерела
Трегалоза зустрічається в природі в деяких рослинах (Троянда Ієрихону, мох), гриби (в тому числі в дріжджі), в організмах комах (деякі види комарів). Трегалозу можна знайти в невеликий кількісті в різних продуктах харчування: хліб, пиво, вино, мед.
Роль в природі
Завдяки властивостям трегалози, деякі рослини та тварини здатні протистояти тривалим періодам висихання.
Цей цукор утворює гелеву фазу в період зневоднення, і запобігає руйнуванню клітинних органел, захищає їх від окисного стресу.
Застосування в офтальмології
Властивості цього компонента надають поверхні ока надійний захист від висихання і дієву допомогу для швидкого відновлення рогівки та кон’юнктиви.
Застосування в медицині
Трегалоза застосовується як кріопротектор для органів, які очікують трансплантації: введення цієї речовини в клітини захищає їх при глибокому заморожуванні.
Найближчим часом можливе застосування трегалози в якості консерванту для вакцин.